100-år for kvindernes valgret
Tirsdag den 29. september 2015, kl. 19.00
Ejby Medborgerhus
Vi har fået Eva Tønnesen, tidligere stadsarkivar i Roskilde, til at komme og fortælle om de stærke kvinder, som lige siden middelalderen kæmpede for kvinders rettigheder og som for 100 år siden opnåede valgret til Rigsdagen. Eva Tønnesen har en stor produktion af lokalhistoriske artikler og bøger, bl .a. “Stærke kvinder i Roskilde fra enevælde til matadortid”, som er udgivet af Roskilde amts historiske selskab.
Blaabæk Møller
Lørdag den 15. august 2015
Lørdag den 15. august besøgte vi Blaabæk Møller lidt syd for Fakse. Mølleren, Steen, stod klar til at tage imod os og gav os et godt indblik i møllerlivets finurligheder. Steen var 4. generation i vandmøllen.
Han fortalte om mølledammens 4,5 m tilløbshøjde, som gjorde det muligt at bruge møllen det meste af året. Derudover var der vindmøllen, som ligger lidt nord for oppe på bakken. Dagen i forvejen var det nye åløb, som løber parallelt med mølledammen, blevet åbnet. Et naturopretningsprojekt til 3,5 mill. kroner, som sikrer, at fiskenes vandring kan ske uhindret, men uden at ændre mølledammens funktion.
Derefter kørte vi til Fakse vandrerhjem, hvor vi indtog kaffe og kringle i de flotte omgivelser ned til kalkbruddet.
På hjemturen beså vi et par steder omkring Vemmetofte.
Thorsvang Samlermuseum
Søndag den 14. juni 2015
Søndag den 14. juni var vi kørt til Møn for at aflægge Thorsvang Samlermuseum et besøg. Vi var godt 40 deltagere, som museet, som aldrig bliver færdigt.
Vi blev modtaget af guiden, som forklarede, at stifteren af museet var født i Hamsterens tegn og simpelt hen ikke kunne nænne at smide noget ud. På museet var der lige fra byrådssal til materialist, og fra hesteskomager og til biograf.
I en tilflugtsbunker fra 2. verdenskrig var der lavet et godt multimedieshow. I restauranten kunne man nyde mange gode retter og drikkevarer, bl. andet Gamle Carlsberg.
Museet er drevet af mange frivillige, som lægger et stort arbejde og initiativ for dagen.
Rundvisning i Grundtvigskirken
Lørdag den 31. januar 2015
Der var stor tilslutning til turen, så 2 privatbiler måtte af sted foruden bussen. Vi blev vist rundt i kirken af en tidligere organist, der på en meget lun måde fortalte om 2 idekonkurrencer i 1911 og 1913 vedr. et mindesmærke for Grundtvig. Blandt talrige forslag til mindesøjler, statuer og bygninger valgte man en kirke tegnet af bygmesteren P.V. Jensen-Klint.
Ved en landsindsamling efter 1. verdenskrig blev der penge til bygning af det 49 m høje tårn, der blev indviet som kirke i 1927. Gennem krisen i 30-erne gik det trægt med indsamlingen, men i 1940 kunne den færdige kirke indvies. Den er 76 m lang og der er 22 m til hvælvingerne. Der er 1440 siddepladser. Jensen-Klint døde i 1930, men kirken blev bygget færdig af sønnen Kaare Klint. Hans søn, Esben Klint har tegnet det store orgel.
På vejen hjem drak vi kaffe på Korporalskroen i Greve.